donderdag 7 november 2013

Efese

Donderdag 7 nov. 2013
Vanmorgen zien we hoe mooi ons hotel aan het water ligt. Er is geen boulevard om langs te lopen en  hogerop tegen de helling aan liggen hotels en huizen, allemaal met super "zeezicht".
Na een verkennend rondje te voet gaan we om 9 uur richting Efeze (klemtoon op de eerste "e"!!).
We zijn daar niet de enigen... het wemelt er van de bussen en grote hordes toeristen, die hier met bijna 3 miljoen per jaar op afkomen.

Efeze is het belangrijkste archeologische gebied van Turkije, en een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. Het was oorspronkelijk (ca. 1100 v.Chr.) een groep inheemse nederzettingen, gelegen rondom het heiligdom van de grote Aziatische vruchtbaarheidsgodin, Artemis van Efeze genaamd.
Het gebied is vrij uitgestrekt en goed voorzien van bordjes met uitleg in het Turks, Engels en Duits.
Er zijn geen verkopers noch sanitaire voorzieningen binnen het historische gebied, dus het is "pp" (preventief plassen) geblazen alvorens door de hekken te gaan.

Rondom des stad loopt een muur van 9,5 km lang, waarvan nog maar een klein stukje zichtbaar is. Efeze was een stad van handel en niet van kunst en cultuur.
We lopen in 4 uur tijd door het hele gebied, terwijl onze lokale gids steeds uitleg geeft over een bepaald onderdeel, teveel om hier op te noemen.
Enkele hoogtepunten zijn:
  • De bibliotheek
  • De toiletten van de oorspronkelijke bewoners:  gaten op een rijtje. In de winter liet je een slaaf een  plekje voorverwarmen: de zgn. voorzitter. Die slaaf vertelde dan later rond wat hij had gehoord tijdens het "opwarmen" en zo ontstond de riooljournalistiek.
  • De basiliek van de apostel Johannes
  • Het theater met plaats voor 25.000 mensen, nog redelijk intact.
theater met 25.000 zitplaatsen
De heuvelhuizen: woningen tegen de rots gebouwd met muurschilderingen en mozaïek op de vloeren.
  •  Een mooie stoeptegel om je de weg te wijzen naar het bordeel

1= bordeelhoudster - 2= linksaf - 3= betaal met munten- 4= of met creditcard :-)
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten