dinsdag 5 november 2013

Bodrum

Bodrum is het klassieke Halikarnassos, tevens geboorteplaats van Herodotus.
De naam Bodrum is betekent "onderaardse kelder" en heeft betrekking op de grafkelder van het Mausoleum.
Mausolos was een Pers die regeerde van 377 tot 353 voor Chr. Hij liet veel mooie gebouwen bouwen en ontwierp een wal om de stad te verdedigen van 5,5 km lang.
Hij liet overal belasting op heffen, zelfs op het dragen van lang haar.
Hij was getrouwd met zijn zus en zij liet het mausoleum  na zijn dood voor hem bouwen op de agora, een grote eer. Het is nu een van de zeven wereldwonderen.

Na een onstuimige nacht met veel regen en onweer is het vroeg in de morgen net droog en winderig. In 7 minuten kun je te voet afdalen naar de boulevard langs de Egeïsche zee, waar het heerlijk lopen is. In de regen vertrekken we met 2 kleine busjes naar het centrum van Bodrum, omdat de grote bus hier niet mag rijden: de straatjes zijn te smal.

We bezoeken vandaag de burcht, die hoog boven de haven ligt en nu ook een museum herbergt.
Veel vondsten uit gezonken schepen en een ook exemplaren daarvan.


Burcht van Bodrum

 
Voor de in gang van het museum zien we een standbeeld van Herodotus, wiens voetsporen we deze week volgen.


HerodotusDaarna gaan we naar de resten van het mausoleum, midden in de stad. Veel is er niet meer te zien, maar de locatie laat zien hoe groot de macht en het aanzien waren van Mausolos en zijn zus.

Hierna gaan we uitgebreid lunchen op een van de vele terrasjes van Bordrum.  We lopen langs de kust en door lange winkelstraatjes terug naar het hoger gelegen hotel, om in de avond te genieten van een voordracht van onze reisleider over de Griekse filosofen. Never a dull moment immers.
Heerlijke dag met als enig minpunt de rood-wit gestreepte banden rondom het aanlokkelijke zwembad :-(
Geen opmerkingen:

Een reactie posten