maandag 4 november 2013

Op weg naar Bodrum

4 nov. 2013
Vandaag rijden we weer terug naar het westen, naar Bodrum.
Onderweg doen we Nyssa en Alinda aan, kleine opgravingen met heel weinig toeristen.
Nyssa:
De naam is afgeleid van de god Dionysus en de stad werd gesticht door drie broers. Beroemd waren de scholen en de wondergenezingen. Zieken werden in een grot gelegd, "rustig als de dieren in hun schuilplaats". Dit doet me denken aan de plek achter de prullenbak waar onze honden heen kropen als hun einde in zicht kwam. Er is ook nog een theater, waar alle moois is gestolen.
Er is inderdaad geen bus te bekennen bij Nissa en we lopen heerlijk langs de bezienswaardigheden. Heel mooi zijn de reliëfs, die achter een hek staan om ontvreemding te voorkomen. Weer een mooi theater met rondom heel veel olijfbomen, die om het jaar dragen en dit jaar toevallig niet. En een spannende verhaal bleef natuurlijk niet uit!

Olijfbomen bij NissaVandaag lunchten we in een heel klein dorp, nadat we de spullen bij een supermarkt langs de weg hadden aangeschaft. Op het terras van het café zitten oude mannen te rummikuppen en thee te drinken.
Na de lunch gaan we met de bus een hoge berg op, naar het oude heiligdom van Alinda, dat gedeeltelijk is opgegraven. We lopen dan naar beneden over een soms  behoorlijk steil pad. Steeds uitzicht op het dal.

Alinda
Bekend geworden door de godin Ada. Er zijn graven uitgehakt in de rotsen. Omhoog klimmend kom je bij een burcht en een theater met 35 rijen, dat nog gedeeltelijk onder de aarde ligt. Het meest bijzonder is een marktgebouw (naast de agora) van 3 verdiepingen, 99 m.  lang, een unicum.
De wachttoren is nog bijna helemaal intact en overal zie je resten van de vroegere stad. Er moet nog veel meer onder de grond zitten, maar daar zal wel nooit meer iets van komen. Nog duizenden plekjes zijn er waar gegraven zou kunnen worden.
Ons hotel ligt hoog boven de stad en is een oud klooster met kleine kamers maar wel voorzien van een zwembad mét water in zit. Alleen jammer dat er een groot rood-wit gestreepte band omheen zit.....


Dorp bij Alinda


Terwijl we de berg afdalen komen we langs  een wachttoren en een theater.
Tegen half vijf rijden we naar Bodrum, waar we om 19.30 aankomen in ons hotel.
Het is inmiddels aardedonker, zodat we pasmorgen kunnen zien waar we precies zitten t.o.v. de zee.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten