vrijdag 1 november 2013

Pergamon

We zijn de dag begonnen met een flinke wandeling langs de mooie boulevard van Ayvalik, die langs ons hotel loopt, kilometers lang. Met de gympen aan een stuk hard is ook niet verkeerd :-)
Daarna met de bus een 1,5 uur rijden naar Pergamon, gelegen in het binnenland, ten zuidoosten van Ayvalik.
 
Oorspronkelijk was Pergamon een kleine heuvelburcht in Mysia, het noordwestelijke deel van Klein-AziĆ«). De eerste aanwijzingen van bewoning stammen uit de achtste eeuw v.Chr. De meeste monumenten zijn van  ca. 300 v Chr.

De burcht ligt op 400 m hoogte en is tegenwoordig met een kabelbaan te bereiken. Het gebied werd niet gekoloniseerd door de Grieken, omdat het niet aan zee lag. De opgravingen begonnen tweede helft 19e eeuw en duurden ca. 10 jaar.
Monumenten:
Altaar van Zeus, nu in Berlijn in museum.
Het theater: plaats voor 10.000 personen, het steilste theater ter wereld.
Het Asklepion, heiligdom vaan de god Asklepion die zieken kon genezen. Modderbaden, psychotherapie, uitleggen van dromen (18 eeuwen voor Freud!) behoren tot de toen al bekende therapieƫn. Het huidige symbool van de medische wereld is de "esculaap' afgeleid van de naam van de god Asklepion.

Heel veel te zien was er vandaag in een lekker najaarszonnetje heuvel op heuvel af met aan het einde van de dag een lezing van onze reisleider.

Theater van Pergamon
Geen opmerkingen:

Een reactie posten