zaterdag 2 november 2013

Sardes en Pamukale

2 nov. 2013
Vandaag een hele lange dag met twee prachtige sites.
We rijden naar het zuidoosten eerst naar Sardes waar de tempels van Artemis en Zeus tegen elkaar aan gebouwd liggen middenin  een heuvelachtig landschap in herfstkleuren.
We bevinden ons in het voormalig koninkrijk Lydië, waarvan Sardes de hoofdstad was
Onderweg zagen we veel heuveltjes waaronder graven waren (al lang geleden leeg geroofd).
Hoog boven de opgravingen was een steile heuvel, die vroeger de citadel beschermde.
Herodotus heeft in zijn Historiën hierover spannende verhalen geschreven.
Onze reisleider heeft er ook een paar voorgelezen tijdens de lange busrit... altijd heel erg leuk!!

Onder de Perzen werd Sardes een van de rijkste en belangrijkste handelscentra en de hoofdstad van Lydië. Het was ook het westelijke beginpunt van de beroemde koninklijke weg, wat zeker heeft bijgedragen tot zijn rijkdom. Kroisos was lange tijd koning van de Lydiërs (zo rijk als Creuses!).


Tempels van Sardes

Het Gymnasium: sportcomplex 2e eeuw na Chr. met sportveld voor het worstelen en ook een (nu niet meer) overdekt zwembad.


 
Na ongeveer  2 uur rijden met ondertussen een lunch in een groot winkelcentrum met een soort  McDonald's bereiken we Pamukale.
Pamukale betekent "kasteel van katoen" in het Turks  en is een natuurfenomeen .  Het ligt vlakbij Denizli temidden van katoenvelden.
Het kalkhoudende water loopt er via een groot aantal terrassen van een helling. Uit het warme water (35°) slaat natriumcarbonaat neer en zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet. Op deze manier krijgt de helling een bijzonder uitzicht: het lijkt op een op kasteel van katoen of op een bevroren waterval. Door het grote aantal toeristen werd het proces van kalkvorming echter aangetast en daarom is er voor gekozen om grote baden langs een nieuw wandelpad te maken. Bij de toegang tot dit pad moeten de schoenen uit, en er mag niet van het pad afgegaan worden. Doordat het pad continu onder water staat, is er geen slijtage meer van de witte laag.
We lopen in het donker ca. 3 km langs de Necropolis van Pamukale met tal van sarcofagen en heiligdommen om de doden te bergen. Heelhuids  bereiken we tegen 18.30 ons hotel met een heerlijke kamer en zo mogelijk nog lekkerder eten.
 

Pamukale

 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten